Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 1,02 procent i mars – Novo Nordisk aktiekurs fortsätter stiga

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 1,02 procent i mars. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,85 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltarteam. Se länk längst ner i artikel för månadens webcast från Rhenman & Partners.

“Under senare delen av 2022 och inledningen av detta år utvecklades bankaktier starkt mot bakgrund av uppfattningen att stigande räntor generellt ökar bankernas intjäning. Denna syn kom dock att ändras på ett ögonblick när Silicon Valley Bank gick under inom loppet av några få dagar och togs över av den amerikanska statens Federal Deposit Insurance Corporation”, inleder förvaltarna.

Även den schweiziska banken Credit Suisse kom på obestånd, och togs över av konkurrenten UBS. Rädslan för spridningseffekter i det finansiella systemet fick bankaktier världen över att falla kraftigt. Under slutet av månaden minskade denna oro något efter att centralbankerna signalerat att de kommer att ta hänsyn till den osäkra utvecklingen när de tar sina beslut.

De enskilda innehaven som kom med de största positiva bidragen var Novo Nordisk och Sanofi. Fonden gynnades också av att Pfizer lade ett bud på Seagen värt 43 miljarder dollar under månaden.

“Hur stor är fetmamarknaden? I takt med att analytiker fortsätter att höja sina förväntningar för Ozempic och Wegovy, fortsätter Novo Nordisks aktiekurs att stiga. Utan tvekan är penetrationen av denna marknad fortfarande begränsad och Novo Nordisk kommer under lång tid att dra nytta av att vara en pionjär när det gäller behandling av denna kroniska sjukdom med inkretinhormoner”, skriver förvaltarna.

I den negativa vågskålen fanns innehaven i Esperion Therapeutics och Cigna Group. Esperion Therapeutics kom under månaden med resultaten för sitt LDL-sänkande (behandling av högt kolesterol) läkemedel som var en besvikelse.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Eli Lilly & Co och United Health Group.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % mars, 2023
Fond MM, förändring i procent -1,02
Fond i år, förändring i procent -1,85

https://www.youtube.com/watch?v=xIMb-nzXMFw

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.