Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S ökade 2,51 procent i november – Abiomed och Horizon Health bidrog positivt

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S steg 2,51 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden stigit 3,60 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltarteam.

Räntehöjningar och deras inverkan på den ekonomiska tillväxten och vinsterna var de faktorer som definierade november. Centralbankernas aggressiva åtgärder hittills i år har förmodligen påverkat kapitalmarknaderna mer än något annat, inklusive kriget i Ukraina.

Efter att ha blivit tagna på sängen av ihållande höga inflationssiffror har Federal Reserve och dess motparter i resten av världen snabbt höjt räntorna under 2022 och trappat upp retoriken om att inflationen måste besegras, oavsett vad det kostar för den ekonomiska aktiviteten. Detta har lett till intensiva diskussioner om huruvida det skulle leda till en recession och därmed lägre vinster nästa år.

Vad gäller fondens utveckling under månaden bidrog alla sektorer utom hälsovårdstjänster positivt. De enskilda innehaven som kom med de största bidragen var Abiomed och Horizon Health. Abiomeds utveckling var till största del driven av att Johnson & Johnson i början av november meddelade att man har för avsikt att förvärva Abiomed för ett belopp motsvarande en 50 procentig premie.

I den negativa vågskålen fanns istället R1 RCM och Privia Health. R1 RCM kom med en rapport som visade på resultat som låg under marknadens förväntningar, utöver det meddelade även bolagets vd, Joe Flanagan, att han avser att lämna bolaget.

Avslutningsvis skriver man att den höga inflationen och centralbankernas räntepolitik i kombination med kriget i Ukraina skapar stor osäkerhet för världsekonomin. Samtidigt är man optimistisk inför den närmsta framtiden och menar att portföljens defensiva karaktär kan komma att klara av dessa utmaningar.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Eli Lily & Co, Boston Scientific och Astra Zeneca.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % november, 2022
Fond MM, förändring i procent 2,51
Fond i år, förändring i procent 3,60

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.