Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity ökade 6,17 procent i januari – Shockwave och Eli Lilly bidrog positivt

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S steg 6,17 procent i januari. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltarteam.

“Gott nytt år! Trots en inledande tveksamhet utvecklades januari till att bli den tredje månaden i rad med stigande aktiekurser globalt”, inleder förvaltarna.

Vidare skriver förvaltarna att liksom föregående månad, bidrog samtliga delsektorer positivt till fondens avkastning. Särskilt betydande var bidraget från fondens investeringar inom medicinteknik och läkemedel.

Månadens främsta bidragsgivare var Shockwave och Eli Lilly. I den negativa vågskålen fanns istället Alignment Healthcare och Genmab.

“Alignment Healthcare är ett litet amerikanskt sjukförsäkringsföretag fokuserat på den äldre befolkningen. Efter att två konkurrenter flaggat för sämre marginaler i sina kvartalsrapporter, dels på grund av högre vårdkostnader och dels på grund av regulatoriska förändringar, föll Alignment i sympati. Alignment själva har ännu inte rapporterat”, skriver förvaltarna.

Under månaden aviserades två förvärv, dels Johnson & Johnson som förvärvar Ambrx Biopharma för 2 miljarder USD och dels Boston Scientific som avser att förvärva Axonics för 4 miljarder USD.

Slutligen framhåller förvaltarna sin optimism inför 2024. De skriver att hälso- och sjukvårdssektorn har goda förutsättningar, trots de geopolitiska osäkerheter, för att göra ett bra börsår.

“Både den starka utvecklingen i januari och det faktum att vi har ‘all time high’ för S&P 500 pekar statistiskt på hög sannolikhet för fortsatt uppgång på börsen. Hälso- och sjukvårdssektorn bör ha goda förutsättningar i denna miljö”, avslutar förvaltarna.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Medtronic, Boston Scientific Corp och Novo Nordisk.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % januari, 2024
Fond MM, förändring i procent 6,17
Fond i år, förändring i procent 6,17

https://rhepa.se/webcast/

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.