Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Bud på Alexion Pharmaceuticals bidrog till positiv avkastning för Rhenman Healthcare Equity L/S i december

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S steg 3,42 procent i december. Under 2020 har fonden avkastat 12,54 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Fonden avslutar året med en stark månad trots valutamotvind där den starka dollarn bedöms ha bidragit med -3 procent för fondens avkastning.

Under december bidrog en uppgång på hela 38 procent i bolaget Novocure till den positiva avkastningen. Även innehavet i Alexion Pharmaceuticals gynnade fonden då AstraZeneca lade ett bud med en premie om 45 procent.

I den negativa vågskålen för månaden fanns AstraZeneca som föll då marknaden inte uppskattade budet på Alexion Pharmaceuticals. Mirati Therapeutics bidrog med negativ avkastning under månaden efter att aktien har utvecklats väldigt starkt under 2020.

”Vår övertygelse, att nya stora sjukvårdsreformer med svag majoritet i senaten är svåra att driva igenom, kvarstår. Återställningen av den ursprungliga Affordable Care Act (ACA) som demokraterna nu har i åtanke, efter olika justeringar som republikanerna gjort, kräver budgetförstärkningar och skattehöjningar. Frågan om sänkta läkemedelspriser för Medicare kommer att vara en naturlig del av arbetet med att förstärka ACA. Detta är sannolikt den mest betydelsefulla fråga som fonden kommer att behöva förhålla sig till under 2021”, kommenterar förvaltarna Henrik Rhenman och Susanna Urdmark angående utsikterna inför det kommande året.

Alexion Pharmaceuticals, % december, 2020
Fond MM, förändring i procent 3,42
Fond år 2020, förändring i procent 12,54

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se