Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 10,40 procent i januari – förväntar sig en konsolidering framöver

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 10,40 procent i januari. Det framgår av en månadsrapport av förvaltarduon Henrik Rhenman och Susanna Urdmark. För en intervju med förvaltarteamet bakom fonden finns en länk till en Webcast längst ner i artikeln.

Inledningsvis skriver förvaltarna att efter ett starkt 2021 blev januari en av de sämsta starterna av ett nytt börsår på länge. Räntehöjningar från den amerikanska centralbanken, geopolitisk oro mellan Ryssland och Ukraina samt de höga energipriserna var en del av anledningarna till månadens nedgång.

Gällande fondens utveckling bidrog samtliga delsektorer negativt till fondens avkastning. Bolag för distributörer av läkemedel samt globala läkemedelsföretag klarade sig bäst, medan mindre bolag inom bioteknik och service visade de största nedgångarna för månaden.

Positiva bidragsgivare under december var bland annat Vertex Pharmaceuticals och Jazz Pharmaceuticals. I den negativa vågskålen fanns franska Orpea vars aktiekurs halverades till följd av anklagelser av undermålig vård och omsorg. Även Guardant Health sjönk på grund av det allmänna negativa marknadssentimentet samt efter att konkurrenten Exact Sciences presenterade lovande data.

De största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Horizon Therapeutics, Roche Group, och United Health Group.

”Efter januaris fall bör fonden nu komma in i ett konsolideringsskede. Bioteksektorn bör inte tappa mer efter att ha fallit nästan 50 procent sedan toppen för ett år sedan. Goda, felfria operativa nyheter är dock en förutsättning för att enskilda mindre bolag inom bioteknik ska omvärderas signifikant. De stora läkemedelsbolagen är mestadels mycket väl finansierade och kommer förr eller senare att börja köpa upp forskningsintensiva bolag igen. Efter det amerikanska mellanårsvalet i november bör stämningen inom bioteknik vara betydligt bättre, och vi positionerar oss för det. De större bolagen inom fondens alla fem delsektorer kommer på kort sikt att kunna leverera goda resultat och ger därmed stöd för en återhämtning av fonden”, avslutar förvaltarduon.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % januari, 2022
Fond MM, förändring i procent -10,40
Fond i år, förändring i procent -10,40

https://www.youtube.com/watch?v=i6fygfgLHoU

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.