Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 3,19 procent i maj – stora läkemedelsbolag bidrog positivt

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 3,19 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 13,31 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon Henrik Rhenman och Susanna Urdmark.

Initialt skriver förvaltarna att nyhetsflödet under maj präglades av kriget i Ukraina som nu är inne på sin tredje månad. EU beslutade om ännu ett sanktionspaket mot Ryssland som bland annat innebär en utfasning mot rysk oljeimport.

Världen har även påverkats av nedsättningar i Kina på grund av covid-19. Vid slutet av maj började dock landet att öppna upp allt mer.

”Tack vare en stark återhämtning i slutet av månaden föll inte världens aktiemarknader mer än marginellt i maj trots krig, sanktioner, stigande inflation och recessionsoro. Detta kan dock ses mot bakgrund av årets mycket svaga inledning, särskilt för de investerare som har dollar som basvaluta”, kommenterar förvaltarna.

Under månaden gynnades fonden av stora läkemedelsbolag samt amerikanska läkemedelsdistributörer.

Bästa bidragsgivare under månaden var Biohaven Pharmaceutical och BioNTech.

Biohaven Pharmaceutical steg efter att Pfizer lagt ett bud på bolaget med en premie om 69 procent jämfört med stängningskursen dagen innan. BioNTech levererade en stark kvartalsrapport vilket fick aktien att stiga.

I den negativa vågskålen fanns Iovance Biotherapeutics och Genmab.

”Inför årets ASCO-konferens som går av stapeln i början av juni presenterade Iovance data från en grupp patienter med avancerad hudcancer som var betydligt sjukare än de man har inkluderat i tidigare studier. Således såg man en lägre svarsfrekvens och kortare svarsperiod jämfört med tidigare resultat”, skriver förvaltarna.

Framöver är förvaltarna relativt positiva då hälso- och sjukvårdssektorn ligger på nästan två P/E-multiplar under genomsnittet för de senaste decennierna.

”Vi är därför relativt optimistiska inför nästa år då vi bedömer att omvärldens tillväxt stabiliseras eller till och med förbättras, som ett resultat av att flaskhalsar i produktion och distribution successivt åtgärdas, åtstramningarna i penningpolitiken i USA mattas av och ekonomin bör kunna växa ungefär i takt med sin långsiktiga potential. En sådan så kallad ’soft landing’ vore troligtvis idealisk för vår sektor men är självklart inte given”, skriver förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav United Health, Cigna samt Astra Zeneca.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % maj, 2022
Fond MM, förändring i procent -3,19
Fond i år, förändring i procent -13,31

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.