Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 3,7 procent i juli – Novocure och Livongo positiva bidragsgivare

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 3,7 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,5 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av ansvariga förvaltare Henrik Rhenman och Susanna Urdmark.

Enligt Rhenman och Urdmark varierade månadsavkastningen för fondens innehav stort beroende på valutakursförändringar som påverkade länder olika. Exempelvis steg den amerikanska dollarn mot den svenska kronan, vilket medförde att amerikanska investerare såg en uppgång för månaden

Enligt förvaltarna utvecklades hälso- och sjukvårdssektorn sämre än den globala marknaden. Sedan årsskiftet är bioteknik den starkaste sektorn, med en utveckling på 6,2 procent i Euro.

För månaden var Novocure och Livongo positiva bidragsgivare.

Enligt förvaltarna presenterade det hälso- och sjukvårdsspecifika teknikbolaget Livongo starka försäljningssiffror under månaden.

”Under juli månad släppte Livongo preliminära försäljningssiffror för andra kvartalet som visade på en mycket stark utveckling, bland annat till följd av covid-19. Aktien fortsatte därför att stiga kraftigt under månaden”.

Bland de negativa bidragsgivarna fanns Esperion Therapeutics och Vertex Pharmaceuticals.

Enligt förvaltarna har pandemin försvårat för Esperion att lansera nya produkter, vilket oroade investerarna och ledde till vinsthemtagningar.

Forskningsbolaget Vertex aktiekurs föll i juli efter att ha stigit kraftigt.

”Efter en initial uppgång under första delen av månaden, som motsvarade en ökning med knappt 40 procent sedan årsskiftet och drygt 50 procent sedan botten i mars, föll aktiekursen tillbaka något i slutet av perioden,” skriver förvaltarna.

Vidare ser Rhenman och Urdmark positivt på framtiden.

”Vår egen inställning till hälso- och sjukvårdssektorn präglas av en tydlig men ändå återhållen optimism. Värderingarna är för många bolag låga, till exempel amerikanska läkemedelsbolag som är prissatta på rekordlåga nivåer i förhållande till S&P 500.”

Avslutningsvis kommenterar förvaltarna det kommande presidentvalet i USA.

”Vi anser att en seger för Biden sannolikt vore neutralt till svagt positivt för sektorn. Obamacare kommer i så fall antagligen att förstärkas och byggas ut, vilket är positivt.”

Rhenman Healthcare Equity L/S, % juli, 2020
Fond MM, förändring i procent -3,7
Fond i år, förändring i procent -0,5

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.