Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S minskade 6,3 procent i november – stigande oro kring inflation och Omikron

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 (SEK) minskade 6,3 procent i november. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 4,29 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltare. För en intervju med förvaltarteamet bakom fonden finns en länk till en Webcast längst ner i artikeln.

Inledningsvis skriver förvaltaren att november var en stökig månad. Med en stigande inflationsoro där man tror att Fed kommer minska sina stödköp tidigare än väntat och en ökad osäkerhet kring den nya virusmutationen Omikron föll börsen under den senare delen av november. Sektorer som gynnats av en återöppning av samhället drabbades särskilt hårt.

Hälso- och sjukvårdssektorn utvecklades sämre än den bredare marknaden under november. Samtliga delsektorer i fonden bidrog negativt till avkastningen. Små och medelstora bolag föll mest.

Månadens främste bidragsgivare för fonden var Pfizer och Apellis Pharmaceuticals. Gällande Pfizer skriver förvaltaren att bolaget presenterade lovande resultat från en fas lll-studie av ett antiviralt läkemedel i tablettform som effektivt minskar risken för svår sjukdom och dödligheten hos patienter med covid-19. Detta fick aktien att stiga kraftigt.

”Rapporter om den nya virusvarianten omikron gav ytterligare skjuts till aktiekursen när efterfrågan på både vaccin och läkemedel för behandling av covid-19 nu antas stiga”, skriver förvaltaren.

I den negativa vågskålen under november fanns Mirati Therapeutics och Teladoc Health.

För Mirati menar förvaltaren att bolagets aktie sjönk på grund av förändringar i bolagets ledningsgrupp tillsammans med en nyemission. När det gäller Teladoc skriver Rhenman att bolaget presenterade tillväxtutsikter för 2022 vilka var lägre än marknadens förväntningar. Detta fick aktiekursen att falla.

”År 2022 har möjlighet att bli ett riktigt bra år för sektorn. Nya nedstängningar inom sjukvården och oro för inflation är sannolikt de mest synliga hoten för fonden. Mot detta står många möjligheter till god värdeutveckling i våra välskötta och innovativa företag. Risk/reward-situationen torde vara en av de bästa på länge”, avslutar förvaltaren.

De fem största aktieinnehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Pfizer, United Health Group, Eli Lilly & Co, Johnson & Johnson samt Astra Zeneca.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % november, 2021
Fond MM, förändring i procent -6,3
Fond i år, förändring i procent 4,29

https://rhepa.se/webcast/

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.