Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S ökade 1,83 procent i februari – sänkt nettoexponeringen i fonden

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S steg 1,83 procent i februari. Sedan årsskiftet har fonden minskat 8,75 procent. Det framgår av en månadsrapport av förvaltarduon Henrik Rhenman och Susanna Urdmark.

Initialt skriver förvaltarna att februari kretsade främst kring Ukraina och Ryssland där omvärlden agerade med kraftfulla sanktioner mot Ryssland. Nästan alla aspekter inom den ryska ekonomin påverkades inom en kort tid efter sanktionerna. Moskvabörsen föll kraftigt och blev tvungen till att stänga, rubeln sjönk samt att delar av det ryska bankväsendet stängdes av från SWIFT-systemet. Detta betydde bland annat att handeln med ryska aktier och Rysslandsfonder på börser utanför landet stoppades.

Gällande fondens avkastning uppger förvaltarteamet att hälso- och sjukvårdssektorn generellt sett presterade bättre än övriga marknaden under februari dock med tyngdpunkt inom stora och mellanstora bolag. Viktigaste avkastningen kom främst från fondens amerikanska innehav.

Positiva bidragsgivare till fondens utveckling under månaden var bland annat Alnylam Pharmaceuticals och Intra-Cellular Therapies.

Intra-Cellular Therapies är ett amerikanskt läkemedelsbolag som utvecklar läkemedel inom centrala nervsystemet. Det medicinska behovet inom dessa indikationer är stort och försäljningsutvecklingen för läkemedlet Caplyta har överträffat marknadens förväntningar vilket i sin tur har gett en positiv aktiekursutveckling, skriver förvaltarna.

I den negativa vågskålen fanns bland annat Mirati Therapeutics och Pfizer.

Vidare skriver förvaltarna att man har dragit ner på nettoexponeringen i fonden. I dagsläget ligger den största risken för marknaden en global eskalering av konflikten mellan Ryssland och västvärlden.

”Räntor och inflation är självklart centralt och inflationsförväntningar bör vara stigande, vilket i sin tur bör vara negativt för aktier i allmänhet. Konjunkturen kan påverkas negativt på flera sätt, av minskad real köpkraft och lägre framtidstro vilket i sin tur kan påverka hushållens inköpsbeteenden och företagens investeringar negativt”, skriver förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav United Health, Horizon Therapeutics och Eli Lilly & Co.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % februari, 2022
Fond MM, förändring i procent 1,83
Fond i år, förändring i procent -8,75

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.