Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S ökade 4,50 procent i juni – stark återhämtning från små- och medelstora bioteknikbolag

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S steg 4,50 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden minskat 9,41 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon Henrik Rhenman och Susanna Urdmark.

Initialt skriver förvaltarna att marknadens oro för en sämre konjunktur har varit i fokus under juni. Den svaga månaden resulterade i att det första halvåret som helhet är ett av det sämsta för världens börser på årtionden.

Under månaden fortsatte världens centralbanker att höja räntan för bekämpa inflationen. Även energimarknaden stod i fokus, då Ryssland ströp gasförsörjningen till Tyskland som lett till högre elpriser.

I juni gynnades fondens av sin delportfölj mot små- och medelstora bioteknikbolag, läkemedel och digitala vårdlösningar. På bolagsnivå bidrog Mirati Therapeutics och Alnylam Therapeutics till den högsta avkastningen. Där det förstnämnda steg efter att bolaget presenterat ny data från en fas II-studie.

”Som många andra bioteknikbolag har Mirati sett sin aktiekurs mer än halveras under det senaste året. I juni presenterade bolaget initiala data från en fas II-studie i lungcancerpatienter med en kombination av adagrasib och Keytruda, Mercks PD-1 hämmare, som visade på en hög svarsfrekvens, särskilt i patienter med högt PD-L1-uttryck. Kombinationen av adagrasib med Keytruda som första linjens behandling skulle utöka adagrasibs marknadspotential avsevärt. Aktien steg med drygt 70 procent och blev därmed fonden bästa bidragsgivare i juni”, kommenterar förvaltarna.

På bolagsnivå tyngdes fonden främst av Tenet Healthcare och Horizon Therapeutics. Tenet sjönk tillsammans med sektorn till följd av att en konkurrent utfärdat en vinstvarning under juni.

Framöver fokuserar förvaltarna på den kommande rapportsäsongen som snart drar igång samt situationen i Ukraina som skulle kunna leda till en energikris under kommande vinter.

”Så trots goda möjligheter till bättre aktiemarknad på kort sikt är det tyvärr inte särskilt lockande för oss att avsevärt öka fondens exponering mot aktier. Vår sektor mår visserligen klart bättre än de flesta andra då kostnadstrycket är mindre besvärande, och slutefterfrågan är dessutom relativt stabil för flertalet företag fonden är aktieägare i, men vi lever i en högst osäker tid rent geopolitiskt”, avslutar förvaltarna.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Astra Zeneca, Cigna samt Eli Lilly & Co.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % juni, 2022
Fond MM, förändring i procent 4,50
Fond i år, förändring i procent -9,41

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.