Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 (SEK) steg med 0,7 procent i juni, ser positivt på läkemedelsförutsättningar framöver

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 (SEK) steg med 0,7 procent under juni, vilket innebär att fonden sedan årets början ökat med 15,9 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarna Henrik Rhenman och Susanna Urdmark skriver i en kommentar att även juni blev en månad i politikens tecken. Tonläget skruvades upp och USA aviserade ytterligare tullar i väsentligt större omfattning än tidigare. Investerarna reagerade särskilt på hotet om tullar på fordon och betydande ytterligare tullar gentemot Kina. Oron över utvecklingen i Europa fortsatte också. Det mesta tolkades negativt, när det gäller allt från den politiska situationen i Italien och Angela Merkels möjligen försvagade position i Tyskland till den fortsatt tröga Brexit-processen.

Oron för handelskrig gällde även hälso- och sjukvårdsbranschen, även om denna inte påverkas direkt.

Månadens bästa bidragsgivare i fonden var Vertex Pharmaceuticals, Allergan och Fibrogen. Sämsta bidragsgivare var Nektar Therapeutics, Intra-Cellular Therapies och Sangamo Therapeutics.

Ett av de bolag som har ansetts vara ett möjligt hot till marknadsledaren Vertex är belgiska Galapago. Således reagerade Vertex aktiekurs mycket positivt när Galapagos i slutet av perioden tillkännagav mediokra resultat från en av sina kliniska studier av en kombinationsbehandling inom cystisk fibros.

Under juni månad har Allergans aktien återhämtat sig, tack vare en positiv utveckling för bolagets forskningsportfölj, efter några tuffa månader. Bolaget meddelande positiva studieresultatet.

På den stora cancerkonferensen ASCO i början av månaden presenterade det amerikanska bioteknikbolaget Nektar uppdaterade data från de fas II-studier som bolaget genomför inom ett antal olika tumörtyper. Det är svårt att dra några slutsatser eftersom antalet patienter är begränsat liksom uppföljningsperioden under vilken behandlingen har pågått. De data som presenterades lämnade därför många frågor obesvarade, vilket skapade stor nervositet på aktiemarknaden. Som ett resultat sjönk Nektars aktiekurs med cirka 40 procent i lokal valuta under perioden.

Enligt förvaltarna hade vinsthemtagningar under andra halvan i juni sin grundorsak i oron för handelskrig. Oron drabbar större delen av aktiemarknaden, även delsektorer som inte direkt påverkas av tariffer. På den positiva sidan skriver fondteamet: ”Det som är nytt och mycket positivt sedan i maj månad är att Trump-administrationen inte ser ut att föreslå eller initiera reformer som inte läkemedelsindustrin i sin helhet kan leva med och som inte på ett avgörande sätt förändrar spelreglerna för prissättningen av läkemedel. Vi ser därför positivt på förutsättningarna för den kommande tiden.”

Gabriel Ounasvuori
gabriel.ounasvuori@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.