Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Möjligheterna inom hälsovårdssektorn är betydligt större än hoten, kan bli fler M&A-affärer – Rhenman Healthcare Equity L/S

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 (SEK) hade en bra månad och steg 9,6 procent i juni, vilket medför att årets uppgång summerar till 23,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Efter en stark inledning på 2019 återhämtade sig fonden från den senaste tidens svacka inom hälsovårdssektorn.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den starka ökningen i juni var inte överraskande.

”Dels var april orimligt svag, vilket var relaterat till överdriven rädsla för diskussionen om Medicare For All, dels har marknaden dämpats åtskilligt under våren till följd av oron för handelskrig, något som har en mycket liten direkt effekt på hälso- och sjukvårdssektorn”, kommenterar fondens förvaltningsteam.

Från förvaltarhåll tror man att utsikterna för sommaren är fortsatt goda, men med något lägre potential för fonduppgång givet det starka juniresultatet.

”Vi ser dock möjligheterna som betydligt större än hoten och inte minst är värderingarna fortfarande påtagligt attraktiva. Två M&A-affärer gynnade fonden i juni och det kan bli fler, och vi väntar oss en mycket händelserik höst och vinter vad gäller kliniska utvecklingsprogram inom inte minst bioteknik”, förklarar förvaltarteamet.

Fonden utvecklades positivt under månaden. Månadens bästa bidragsgivare för fonden var Array Biopharma och Mirati Therapeutics. Sämsta bidragsgivare var Aerie Pharmaceuticals och Macrogenics.

Två av fondens innehav var som tidigare föremål för uppköp under månaden, varav den ena var Array Pharmaceuticals.

”Array är ett amerikanskt bioteknikbolag med fokus på läkemedelsutveckling inom cancer. På den stora cancerkonferensen ASCO i början av månaden presenterade bolaget mycket positiva data för sitt kombinationsläkemedel Braftavi/Mektovi för melanomtumörer med BRAF-mutationer. I mitten av perioden lade Pfizer ett bud på bolaget till ett värde av 11,4 miljarder dollar, vilket innebar en premie på 62 procent”, berättar fondens förvaltningsteam.

Aerie Pharmaceuticals med fokus på ögonsjukdomar backade på börsen med anledning av investeraroro runt försäljningsutvecklingen i det andra kvartalet, medan Macrogenics tyngdes av effektivitetsrelaterad oro kring det mest framskridna utvecklingsprojektet Margetuximab.

De största aktieinnehaven i fonden var per utgången av månaden Vertex Pharmaceuticals, Roche och Humana.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.