Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S steg 9,82 procent i juni

Rhenman Healthcare Equity L/S RC1 (SEK) steg 9,82 procent i juni, vilket medför att uppgången sedan årets början summerar till 22,19 procent. Det framgår av ett månadsbrev.

Den mycket svaga utvecklingen för hälso- och sjukvårdssektorn i maj förbyttes mot en lika stark utveckling i juni. Den enklaste och mest rimliga förklaringen var att vinsthemtagningar skedde, ”sell in May and go away” i kombination med att spekulanter avvecklade positioner inför den viktiga cancerkonferensen ASCO, skriver Rhenman Partners.

Fondbolaget påpekar att bristen på företagsrapporter och större politiska förvecklingar föranlett ett förnyat fokus på centralbanken och hur den väljer att agera. I mitten av månaden höjde den amerikanska centralbanken som väntat sin styrränta med en kvarts procentenhet. Investerarna såg dock anledning att tvivla på den framtida takten på räntehöjningar. I kombination med ett uttalande från Mario Draghi ledde detta till en kraftig förstärkning av euron mot den amerikanska dollarn.

Månadens bästa bidragsgivare för fonden var Exelixis, Novocure och Horizon. Sämsta bidragsgivare var Roche, Galapagos och Shire. Specialty pharmabolaget Horizon, som varit fondens sämsta bidragsgivare i år, tog revansch i juni. Ett par olika analytiker i marknaden lyfte fram aktien som undervärderad även om man helt skulle skriva ned primärvårdssidan av verksamheten, skriver fondbolaget.

Den pågående politiska processen att reformera Obamacare i USA kommenteras i månadsbrevet, varav Rhenman Partners bedömer att de tänkbara utfallen är generellt sett positiva.

”Många generalister är skeptiska till att investera i hälso- och sjukvårdsaktier innan ett färdigt lagförslag röstats fram av kongressen. Vi ser olika troliga framtida scenarion och bedömer dessa vara på optimistens sida. I själva verket finner vi att det mest negativa scenariot är att Obamacare förblir intakt. Skälet till detta är att i så fall minskar förutsättningarna för en genomgripande skattereform, något som skulle vara negativt för amerikanska aktier som helhet.”, skriver fondbolaget i månadsbrevet.

Fonden har uppvisat en genomsnittlig årlig avkastning om 21 procent sedan fonden startade.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se, 079 337 16 90
Nyhetsbyrån Finwire

Finwire är en nyhetsbyrå som skriver om börs och finans. Tjänsten Finwire Funds baseras på att fondbolag betalar för saklig och objektiv bevakning av marknader och fonder. En lista över Finwire Funds kunder återfinns här. (http://finwire.com/newswires/funds/finwire-funds-participating-clients/)