Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S steg med 1,1 procent i september, Nektar Therapeutics, Abiomed och Abbvie bästa innehav

Rhenman Healthcare Equity L/S steg med 1,06 procent i september och har därmed avkastat 27,1 procent sedan årets början. Det framgår av en månadsrapport.

Under månaden märktes positiva bidrag från de amerikanska bolagen Nektar Therapeutics , Abiomed samt Abbvie.

Nektar, som utvecklar läkemedel mot kronisk smärta, gick starkt på att man redovisade god fas III-data för sin läkemedelskandidat och för detta beviljades tillstånd för ett accelererat godkännandeförfarande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

”Även bolagets projekt inom immunokologi får allt större uppmärksamhet hos investerarna”, skriver förvaltaren Henrik Rhenman.

I fallet för medicinteknikbolaget Abiomed handlade det om att man hade säkerställt ett godkännande för sin produkt, Impella, för ytterligare en indikation fast denna gång för högersidig hjärtsvikt. Detta innebär att marknadspotentialen för Impella har utökats och att företaget kan räkna med fortsatt stark tillväxt.

”Höjda prognoser från analytiker fick aktiekursen att reagera positivt”, tillägger Rhenman.

Abbvie som har varit pressad under en längre tid på oro för potentiell generisk konkurrens
till bolagets största produkt Humira, fick en del av osäkerheten minskad efter ett beslut från Patent Trial and Appeal Board (den amerikanska patentöverdomstolen). Den uppges ha varit till fördel för Abbvie dels på grund av uppgörelsen med Amgen som försenar en lansering av Amgens produkter i USA med flera år.

Bland negativa bidrag under månaden märktes innehavet i Exelixis som föll tillbaka på vinsthemtagningar. Även innehaven i Dexcom och Horizon Pharmaceuticals tyngde fondens resultat.

I en marknadsprognos skriver Rhenman att republikanerna i Washington har tvingats lägga ner den politiska processen för att nedmontera Obamacare för åtskillig tid framöver.

”Möjligheten att kunna rösta igenom en ny hälso- och sjukvårdsreform med enkel majoritet löpte ut den 30 september och det krävs nu en helt ny budgetprocess nästa år för att återigen kunna adressera frågan”, avslutar Rhenman.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Finwire är en nyhetsbyrå som skriver om börs och finans. Tjänsten Finwire Funds baseras på att fondbolag betalar för saklig och objektiv bevakning av marknader och fonder. En lista över Finwire Funds kunder återfinns här. (http://finwire.com/newswires/funds/finwire-funds-participating-clients/)