Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S föll 3,53 procent i september – positiv långsiktig utsikt trots volatil marknad

Fonden Rhenman Healthcare Equity L/S sjönk med 3,53 procent i september. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 20,18 procent. Det framgår av en månadsrapport skriven av fondens förvaltarteam.

Inledningsvis skriver förvaltarna att månaden inleddes med volatilitet, orsakad av makroekonomisk osäkerhet, ränteoro och geopolitiska spänningar. Trots en svag start återhämtade sig aktiemarknaden efter att den amerikanska centralbanken, Fed, sänkte sin styrränta med 0,5 procentenheter. Världsindex avslutade månaden upp med 1,8 procent.

Hälsovårdssektorn hade en tuff månad, främst på grund av en rotation från defensiva till cykliska aktier, vilket tyngde sektorn. Medicinteknik bidrog positivt, medan övriga delsektorer påverkade utvecklingen negativt.

De främsta bidragsgivarna till avkastningen var Alignment Healthcare och Oscar Health, medan de sämsta bidragsgivarna var Biomarin och Novo Nordisk.

Alignment Healthcare presterade starkt i september med höga kvalitetsbetyg som genererade bonusbetalningar och ett fokus på marginalförbättringar, vilket marknaden uppskattade. Oscar Health gynnades av politiska vindar, särskilt efter Kamala Harris framgångar i opinionsundersökningar, vilket drev upp aktiekursen efter presidentdebatten.

Biomarin föll under månaden efter att konkurrenten Ascendis presenterade Fas 3-data för sin produkt TransCon CNP, som kan konkurrera med Biomarins Voxzogo. Novo Nordisk drabbades också av svagare aktiekurs, delvis på grund av besvikelse över Fas 2-data för obesitaskandidaten monlunabant, en utfrågning i den amerikanska senaten om prissättningen av Wegovy och Ozempic, samt lägre förskrivningsdata för obesitasläkemedel i USA.

Förvaltarna ser en fortsatt positiv utveckling för marknaderna, särskilt med stöd av stimulanspaket i Kina och möjligheten till kvantitativa lättnader. Sektorrotationen som började i mitten av september tros fortsätta en tid och arbetsmarknadsstatistiken i USA förblir viktig genom att bekräfta stabil tillväxt.

Oktober väntas bli volatilt med oro kring svag konjunktur i Europa, geopolitiska spänningar och osäkerhet inför det amerikanska valet. Förvaltarna är dock hoppfulla om förbättrade ekonomiska förutsättningar under 2025, vilket kan ge stöd åt aktiemarknaden. De ser goda möjligheter för mindre och medelstora bolag, samt företag som gynnas av ekonomiskt starkare slutkunder.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Boston Scientific, United Health Group, Eli Lilly, Regeneron Pharmaceuticals och Tenet Healthcare.

Rhenman Healthcare Equity L/S, % september, 2024
Fond MM, förändring i procent -3,53
Fond i år, förändring i procent 20,18

https://rhepa.se/webcast/

Oskar Landin
Nyhetsbyrån Finwire