Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Nordnet: Sparare valde teknikfonder i rekylen

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Berg- och dalbanan på börsen i april fick spararna att hoppa på teknikfonder och sälja hedgefonder, visar statistik från Nordnet.
Det framgår av ett pressmeddelande från nätbanken, där Nordnet rapporterar om februariaktiviteten för deras kunder i Sverige.
”En hel del techbolag har stått pall i raset och dessutom gasat med i rekylen, och det reflekteras i spararnas fondval”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
April bjöd på en börsrekyl utan dess like, som en följd av stora stimulanspaket från världens centralbanker i kombination med signaler om att ekonomier så smått börjar öppna upp.
”I turbulensen har en tydlig strategi varit att satsa på techbolag, och den tendensen ser vi också i fondvalen. Teknikfonder, som såldes av brett i början av turbulensen som en följd av att också techjättarna drogs med i börsfallet, har varit populära köp i april. Bolag som Microsoft och Netflix hämtade ju snabbt igen fallet och har sedan stigit som raketer i rekylen”, kommenterar Frida Bratt
Samtidigt konstaterar sparekonomen att en hel del sparare fortsatt köpa brett. Framförallt menar hon att det är månadssparare som suttit still i båten under raset och lugnt fortsatt att fylla på i sina globala indexfonder, något hon påpekar kräver is i magen när det blinkar blodrött, men är en klok strategi i ett långsiktigt sparande.
Under mars storsålde spararna företagsobligationsfonder, som hade en tuff månad. Spiltan Högräntefond fortsätter att vara den mest sålda fonden även i april hos Nordnet, men på säljlistan återfinns också hedgefonder.
”Hedgefonder är dyra och har nog främst setts som en parkering i oron. När börshumöret ljusnade rejält i april fick hedgefonderna därför stryka på foten”, säger Frida Bratt.

Johanna Englundh +46 8 5191 7967 https://twitter.com/Fonder_Direkt
Fonder Direkt

0
dirtable