Genom att använda vår webbplats accepterar du användningen av våra cookies.

Nyheter

Rhenman Healthcare Equity L/S: +0,6% trots nedgång i hälso- och sjukvårdssektorn

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Februari blev en månad av breda uppgångar, med energi och banker i spets. Samtliga större börser steg, men dagligvaror och hälso- och sjukvårdsbolag backade. För den globala hedgefonden Healthcare Equity L/S, med fokus på hälso- och sjukvårdssektorn, innebar månaden en uppgång om 0,6 procent i fondens huvudklass IC1 (EUR) och 1,1 procent i RC1 (SEK).
Det skriver fondens förvaltare Henrik Rhenman och Susanna Urdmark i en månadskommentar. Inom fondens investeringsområden kom positiva bidrag från läkemedel och bioteknik, medan medicinsk teknik och service bidrog negativt, framgår det av rapporten.

Månadens bästa bidragsgivare var Horizon Therapeutics och Nektar Therapeutics. Amerikanska Horizon Therapeutics fokus är läkemedel mot sällsynta sjukdomar. Bolagets delårsrapport för fjärde kvartalet slog marknadens förväntningar, skriver förvaltarna. Nektar Therapeutics steg efter att ha presenterat ett nytt samarbete. Bolagets IL-2 analog ska utvärderas i kombination med Keytruda (Mercks PD-1-antikropp) för behandling av huvud- och halstumörer i en ny kliniks studie, som finansieras av tredje part SFJ Pharmaceuticals, skriver förvaltarna.

Teladoc Health är USA:s största oberoende leverantör av digital vård, och har gynnats av den starkt ökade efterfrågan under pandemin. Ökningen av antalet abonnenter har dock avstannat, och aktien föll tillbaka under februari och blev ett av fondens sämsta innehav under månaden, skriver fondförvaltarna. Även danska Genmab backade under månaden, sedan en prognos lägre än marknadens förväntningar lämnats. Bakgrunden är en pågående rättstvist kring bolaget läkemedel Darzalex, för behandling av multipelt myelom, om hur intäkterna ska delas med Genmabs partner Johnson & Johnson, skriver förvaltarna.
Förvaltarnas bild av marknadsläget är att cykliska sektorer kommer att leda börsen uppåt, och menar att fondens positiva utveckling har varit baserat på exponering mot tillväxtaktier:
”Vi har nu valt att successivt komplettera portföljen dels med healthcare-IT-bolag, dels med några nya innehav inom bioteknik. Samtidigt har vi ökat innehaven av stora globala företag med långsiktig tillväxtpotential”, skriver fondförvaltarna.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt
Fonder Direkt