Hur påverkas en av världens mest reglerade sektorer av valutgången i USA?
Kommentar: Hugo Schmidt, portföljförvaltare – hälsovårdstjänster
Hälso- och sjukvårdssektorn är en av världens mest reglerade sektorer och valet i USA får naturligtvis stor påverkan på framtida policybeslut. Vi identifierar ett antal huvudpunkter från den nya administrationen och kongressen som vi tror kommer att få bäring på sektorn:
Efter val är det vanligt att det blir omorganiseringar inom statliga myndigheter. Trumpadministrationen förväntas tillsätta mer industrivänliga chefer och tjänstemän på de myndigheter som reglerar hälso- och sjukvårdssektorn, särskilt Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) och Food and Drug Administration (FDA).
Bidenadministrationen har sedan tidigare sjösatt ett läkemedelsförhandlingsprogram inom Medicare. Trumpadministrationen förväntas inte stänga ner programmet, hypotesen är snarare att det ”nya” CMS kommer att ha en mer konstruktiv inställning till förhandlingarna. Detta bör, allt annat lika, gynna läkemedelsbolagen.
Ett annat konkret område där vi förväntar oss en förändrad hållning från CMS gäller ersättningarna inom Medicare, det federala programmet för pensionärers hälsovårdsförsäkring. Trump har under valkampanjen antytt att han vill förbättra dessa ersättningar, vilket kan leda till att vårdkonsumtionen ökar.
De tillträdande tjänstemännen på konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission (FTC) kommer sannolikt också att bli mer industrivänliga vilket kommer leda till ett förbättrat uppköpsklimat. De stora läkemedelsbolagen står inför stora patentutgångar och behöver fylla på sina pipelines, exempelvis genom att förvärva mindre bolag med innovativa terapier.
Slutligen flaggar vi för att antalet oförsäkrade amerikaner förmodligen kommer att öka under den nya administrationen. Republikanerna vill avskaffa subventionerna för Obamacare och minska kostnaderna inom Medicaid. Detta kommer dock med all säkerhet möta stort motstånd, särskilt från den inflytelserika sjukhuslobbyn.