Henrik Rhenman bedömer slopat amerikanskt rabattförslag hade kostat för mycket
Henrik Rhenman bedömer att det slopade läkemedelsrelaterade rabattförslaget Safe Harbor drug rebate hade kostat för mycket. Vidare är han av uppfattningen att det är en oundviklig utveckling att läkemedelsindustrin måste både ta ansvar och vara med och betala.
Det skedde stora kursrörelser inom den amerikanska hälsovårdssektorn under gårdagen, med anledning av tillbakadragandet. I ena vågskålen fanns sjukförsäkringsbolag och läkemedelsdistributörer som steg kraftigt på beskedet att man inte går vidare med rabattreformen, däribland CVS Health. I den andra vågskålen noterades mer renodlade läkemedelstillverkare som Amgen och Regeneron vars aktier backade.
”Det skulle kosta för mycket (subventioner av premiehöjningar för Medicare Part D som skulle bli politiskt nödvändiga) och fiskalt konservativa republikaner och även demokrater verkar hellre vilja se en uppgörelse i kongressen gällande global prissättning och komma åt free-ride problemet som man ser”, uppger förvaltaren i en kommentar till nyheten.
”Läkemedelsindustrin måste både ta ansvar och vara med och betala. Det är negativt på kort sikt, men inte särskilt negativt enligt min mening. Det är ju en oundviklig utveckling”, förklarar Henrik Rhenman som ingår i förvaltarteamet för hedgefonden Rhenman Healthcare Equity L/S.
Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire